Секции

20 April 2024 11:14

Инициатива за постоянна експозиция, посветена на Ботев, в украинското село Задунаевка обсъди вицепрезидентът на среща в Калофер

Работна среща, на която беше обсъдена инициатива за постоянна експозиция, посветена на Христо Ботев, в украинското село Задунаевка, проведе в Калофер вицепрезидентът Илияна Йотова с кмета на града Румен Стоянов. Необходимостта от по-тесни и активни контакти с българската общност в Задунаевка беше във фокуса на разговорите, в които участваха и директорът на Националния музей „Христо Ботев“ Ася Николова, Таня Маринова – директор на СУ „Христо Ботев“, и общественици.

„Искаме със съвместните действия на всички институции да изпълним обещанието, давано през годините, на българската общност в Задунаевка. Искаме да запълним със съдържание къщата, в която за кратко е живял Христо Ботев. Да я превърнем в духовен притегателен център за българската общност от бесарабската част на Украйна, за да съхраним тяхното самосъзнание“, посочи вицепрезидентът.

Общо бе мнението на участниците в срещата, че липсата на координация и административните пречки не са оправдание и са необходими активни действия за реализирането на проекта.

Екипът на Илияна Йотова поддържа постоянен контакт с българската общност в Украйна, при която отиде преди две години. Нашите сънародници там заявяват силното си желание за по-тясно и активно общуване с България, която определят като райско място и блян.

Националният музей „Христо Ботев“ е готов да предостави на Задунаевка документална фотоизложба за живота и делото на поета и революционер. Директорът на СУ „Христо Ботев“ предложи обмяната на добри практики с едноименното училище в Задунаевка. Обсъдено бе и организирането на конкурси, посветени на Ботев, за учениците от Калофер и бесарабското село.

/Източник информация и снимка: m.president.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай