Секции

05 May 2024 18:44

Навършват се 77 години от рождението на големия български алпинист Христо Проданов

На 24 февруари се навършват 77 години от рождението на големия български алпинист Христо Проданов, покорил най-високия връх на земята Еверест без кислороден апарат и завинаги останал на върха.

Той е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург е работил в Перник и в Металургичния комбинат „Кремиковци“.

С алпинизъм се занимава от юношеските си години. През 1961 г. завършва ЦПШ „Мальовица“. Осъществил е многобройни изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите.

През 1984 г. се провежда национална експедиция за изкачване на високия 8848 метра хималайски Еверест по Западния гребен, т.нар. „Жесток път“ – най-трудният ръб към върха. Христо Проданов е заместник-ръководител по техническите въпроси. Опитвайки да изпревари очаквана тежка буря, на 20 април 1984 г. в 18 часа и 15 минути той се изкачва на връх Еверест – сам и без кислороден апарат. На върха остава 33 минути. Оставя там камерата си (впоследствие намерена от алпиниста Николай Петков на 9 май). Слиза вече по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат. Извилата се буря принуждава Христо Проданов да бивакува на открито, на височина около 8700 m. В „Зоната на смъртта“, без кислород остава на 20 април, 21 април и до последния си дъх на 22 април 1984 година. Остава завинаги на тази височина.

/Снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън