Секции

25 April 2024 04:38

На Старчовден в Карлово стотици чанове и хлопки зазвънтяха и кукери донесоха надежда за благодат и плодородие (видео)

Там, където кукери играят, здраве е.

По традиция с хлопките си те огласят Карлово в съботата преди Сирни Заговезни. Празникът е „Старчовден“, защото в миналото по тези земи те са наричани „старци“.

И днес веселието започна с кръшно хоро на централния площад „20-ти юли“. То събра фолклорни и кукерски групи от цялата община. На Старчовден сърцата на мнозината, дошли на празника, зазвънтяха с ритъма на кукерските хлопки и зазвуча надеждата за благодат и плодородие.

За дейността си през изминалата година кукерските групи от Карловско получиха награди, връчени им от зам.-кмета Антон Минев.

На празника грамота бяха наградени и победителите в конкурса за изработка на автентична кукерска маска:

Първо място – Генчо Генчев от с.Домлян;

Второ място – НЧ“Развитие 2016г.“-с.Ведраре;

Трето място – Ивайло Иванов от гр.Баня.

Поощрителни награди на: Теодор Ников от с.Климент; Християн Митковски от гр.Баня; НЧ“Васил Левски 1928г.“-с.Климент; НЧ“Н.Й.Вапцаров 1906г.“-Дора Иванова от с.Васил Левски.

Баба Марта също се порадва на кукерските игри и закичи с мартеница зам.-кмета Минев, като заръча „жълтици да потекат към читалищата, защото те са азбуката на нашата култура.

Знае се, че колкото повече „удари“ направят хлопките, толкова по-далеч ще стои злото и кукерските звънци разтърсиха земята на Карлово и зарадваха душите.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче