Секции

05 May 2024 20:48

Стремци почетоха героите от Родопската Шипка

Във връзка с инициатива за провеждане на походи с командването и управлението на 61-ва Стрямска механизирана бригада, с включени въпроси по оперативно-тактически анализ на сраженията от военната история на 28 Пехотен Стремски полк, 21 Средногорски полк и 23 Пехотен Шипченски полк, стремци посетиха град Смолян и село Полковник Серафимово.

Офицери от 1 механизиран батальон на 61 механизирана бригада направиха оперативно-тактически анализ пред командването и щаба на бригадата на битката при Аламидере, водена през Първата балканска война /1912/.

Поднесени бяха венци в знак на признателност на паметника на полковник Владимир Серафимов – командир на славния 21-ви Средногорски полк в Смолян, и на костницата на връх Средногорец, наречена още Родопската Шипка, заради мъжеството и героизма на войните от полка.

По-късно през деня военнослужещите и цивилните служители посетиха музея на 101 Алпийски полк, където разгледаха експозицията, посветена на видния карловски алпинист Христо Проданов, който е отбил наборната си военна служба в алпийския полк.

Следващата стъпка от подетата инициатива, ще бъде свързана с героичните битки на 23 Пехотен Шипченски полк.

/Снимки: 61-ва Механизирана бригада/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче