Секции

23 April 2024 13:44

Столетовски кукери със забележително представяне на фестивала „Московска Масленица“

Самодейци от НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ село Столетово се включиха за първи път в празничната програма на фестивала "Московска Масленица“ в дните между 21 и 27 февруари т.г. на Манежния площад. Центърът на руската столица се превърна в огромна сцена, на която освен стотиците павилиони, в които традиционно се приготвят палачинки, столетовската кукерска група представи богата фолклорна програма. Традиционно празникът се отбелязва в края на зимата, като празненствата напомнят за идването на пролетта и гоненето на злите сили, подобно на българския Сирни заговезни.

В продължение на седем дни, събралото се руско множество, сред което и голямабългарска общност, се наслаждаваха на автентичнибългарски традиции и обичаи. Наред с уникалните кукерски игри, под съпровода на тъпани и гайди, на площада се вихриха и кръшни български хора. Между 12.30 и 19.30 ч. в седемте фестивални дни, кукерската група от Столетово участва и в представителни дефилета. Хиляди развълнувани гости, преминавайки през центъра на руската столица по време на фестивала, си правиха снимки с участниците и ги поздравяваха.

По време на участието във фестивала „Московска Масленица“ кметът на Столетово Мирослав Колев се срещна с посланика на България в Руската Федерация Н. Пр. Атанас Кръстин и Катя Жекова от Националния туристически център към българското Министерство на туризма. В рамките на официалната среща посланикът изказа възхищението си от представянето на кукерските състави, Колев благодари за топлото посрещане и сподели надеждата си за бъдещо съвместно сътрудничество. Зинаида и Анатолий Столетови – родственици на ген. Н. Столетов, пристигнаха на фестивала, за да се срещнат със своите приятели от Столетово. Другата представителна българска група, която взе участие във фестивала, бе от читалището в с. Айдемир, общ. Силистра. Столетовските самодейци създадоха много нови приятелства и си обещаха съвместни бъдещи инициативи.

Източник информация и снимки: НЧ „Христо Ботев – 1928 г.“ – с. Столетово

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче