Секции

27 April 2024 06:49

Великобритания връща до средата на годината старите сини паспорти

Великобритания връща старите сини паспорти от началото на март, съобщи министерството на вътрешните работи. Те ще заменят досегашните европейски документи за самоличност в тъмночервен цвят, познат като бургундия. Връщането към тъмносиньото от дните преди членството в ЕС се смята за повод за гордост за мнозина британци, гласували за напускането на Общността на референдума през 2016 г, въпреки че новите паспорти са произведени от френско-нидерландска фирма. От средата на 2020 г всички нови паспорти ще бъдат сини.

Хоум офис обясни, че синьото покритие на документите е било използвано за пръв път през 1921 г. На задната корица са изобразени флоралните емблеми на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс.

Новият паспорт съдържа подобрени функции за сигурност, включително страница с данни, направена от изключително здравия материал поликарбонат. Използваните техники за печат и дизайн осигуряват по-добра защита срещу кражба на самоличност и фалшифициране. Друга любопитна подробност е, че сините паспорти ще бъдат най-екологичните, тъй като нивото на въглеродните емисии, отделяни при производството им, е сведено до нула.

Френско-нидерландската компания „Жемалто“ спечели поръчката за производството на новите документи на стойност 260 милиона паунда още по времето на Тереза Мей като министър-председател.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче