Секции

09 May 2024 01:01

Испания и Франция обявиха извънредно положение в опит да спрат разпространението на коронавируса

Испания и Франция – две от най-големите държави в Европа, предприеха извънредни мерки по примера на Италия, за да спрат разпространението на коронавируса. Мадрид забрани на гражданите да напускат домовете си, освен да ходят на работа, да посещават лекар или да купуват основни медицински консумативи. В страната бяха регистрирани 196 смъртни случая на заразата – най-големия брой след Италия. Във Франция, където починаха 91 души, са затворени всички кафенета, ресторанти, кина, голяма част от магазините и всички туристически обекти. В Италия, където има 1441 жертви на коронавируса, беше наложена задължителна карантина още в началото на седмицата.

В Испания, която е с население от близо 48 милиона души има регистрирани над 6391 заразени. Сред най-новите заболели е и съпругата на испанския премиер Педро Санчес – 45-годишната Бегония Гомез. Състоянието на премиерската двойка е стабилни като двамата са изолирани в резиденцията Ла Манклоа в столицата и следват превантивните мерки, наложени от здравните власти, съобщиха от правителството. В страната работят само хранителните магазини, аптеките, банките и бензиностанциите. Училищата и университетите вече бяха затворени до началото на април. Извънредното положение към момента е само за две седмици с опция да бъде продължено с одобрението на парламента.

Във Франция, която е с население от 63,5 милиона души има регистрирани над 4480 случая на заразени. Премиерът Едуар Филип заяви, че хората не се съобразяват с наложените превантивни мерки, което налага въвеждането на извънредно положение. Затварят се всички служби и бизнеси, които не са от съществено значение с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки, магазини за цигари и бензиностанции в цялата страната. Властите призоваха хората да ограничат пътуванията и да си останат вкъщи. училищата и университетите в страната остават затворени до второ нареждане.

Италия, която е най-тежко засегнатата от заразата държава в Европа, регистрира 175 смъртни случая само за денонощие.

Общият брой на случаите на коронавирусна инфекция в Италия се е увеличил с почти 3 500 за 24 часа – сега има 21 157 болни, като в тази цифра са включени и 1966 души, които са се възстановили. Здравните служби отчитат и положителна тенденция – увеличава се и броят на възстановените от заразата.

В световен мащаб пандемията от коронавирус е взела 5833 жертви, голяма част от които са в Китай – страната, от която тръгна заразата, но в която през последните седмици се наблюдава рязък спад на новите заболели. Заразените в цял свят са близо 156 400 души, а броят на излекуваните достигна около 74 000 души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче