Секции

03 May 2024 16:14

Кметът Дойнов въведе строги противоепидемични мерки в Сопот

Кметът Деян Дойнов въведе строги противоепидемични мерки в община Сопот Сопот. Заповедта е от днес, а срокът на действието й е до 29 март.

Съгласно кметското разпореждане се преустановяват посещенията на всички видове търговски обекти с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции.

Преустановяват се посещенията на всички хотели, мотели, пансиони, къщи за гости и всички видове туристически обекти и атракции регистрирани по смисъла на Закона за туризма.

Забранява се ползването на всички детски площадки, беседки и спортни площадки; както и ползването на междублокови пространства за различни форми на групова дейност. Забраняват се всички видове пазари и тържища на територията на Община Сопот, а също гражданите трябва да избягват струпване на групи.

При завръщане на лица пребивавали в чужбина да се спазва 14 дневен карантинен период при домашни условия.

Всички работодатели трябва да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число : филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Кметската заповед разпорежда да се създаде строг пропускателен режим в хранителните хипермаркети, супермаркети и магазини. Управителите на хранителните магазини да допускат не повече от 15 посетители, съобразявайки се с търговската площ на обекта. При изчакването пред хранителните магазини управителите да осигурят дистанция от 1,5 метра. Управителите на хранителни магазини да осигурят отстояние минимум 1,5 метра между посетителите. Персоналът на касите в търговските обекти да бъде задължително със защитни маски, ръкавици и използва дезинфектанти. Периодично да се дезинфекцират дръжките на вратите, касовите зони и контактните повърхности до всички достъпни зони.

Заповедта е на основание чл.44, ал.1, т.1 и ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.63 от Закона за здравето и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение и препоръки на Националния оперативен щаб, създаден със Заповед № Р-37/26.02.2020г. на Министър председателя на Република България и във основа на Заповед РД-01-124/13.03.2020 г. на Министъра на здравеопазването.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче