Секции

27 April 2024 03:29

В Сопот поставиха френско семейство под карантина, кметът Дойнов им занесе храна, а областният управител Каназирева посочи, че в града има неправомерно затворени търговски обекти

На семейство, дошло от Франция и разположило микробусите си близо до Сопот, се натъкна сформираният от кмета Деян Дойнов екип за контрол по спазването на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Искам да успокоя жителите на Сопот и да им кажа, че сме поставили всички членове на семейството под карантина и медицинско наблюдение“- съобщава Дойнов в пост във фейсбук и призовава: „Нека не забравяме, че сме хора и възможността заедно да се справяме с кризите, ни прави по-силни.“

Кметът уведомява още, че в това семейство има малки деца, които имат нужда от храна и грижи. Провокиран от тяхното положение, той им е занесъл хранителни продукти от първа необходимост.

Според сопотския управник, дистанцията и карантината не правят хората безчовечни. Той апелира към жителите на общината да бъдат отговорни.

Междувременно стана ясно, че областният управител Дани Каназирева в качеството й на председател на Областния кризисен щаб е отменила заповедта от 15 март на сопотския кмет Деян Дойнов в частта й, която противоречи с актуализираната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13.03.2020 година.

С разпореждането си кметът забранява достъпа до всички видове търговски обекти с изключение на хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции, което противоречи с разпорежданията на здравното ведомство, посочи областният управител.

В заповедта на здравния министър изрично е посочено кои обекти се затварят, кои остават да работят при спазване на строги санитарно-хигиенни изисквания – каза Каназирева.

"Разбирам, че обществото ни е разделено - едни искат пълни рестрикции, други се притесняват за собственото си оцеляване. За това имаме Национален щаб и Министерски съвет, които решават какви да се мерките и от какъв характер. В противен случай ще настъпи пълен хаос. Искам да уведомя населението на Сопот, както съм уведомила и МВР, че затворените обекти, извън посочените в заповедта на ЗМ са неправомерно спрени да работят.

Това, разбира се, не означава, че собствениците не носят отговорност и не трябва да спазват всички противоепидемични мерки и строг санитарено-хигиен режим в обектите си, както и задължителното отстояние между хората на открити пространства. В тази ситуация е много трудно да се намери балансът между изпълнението на решенията и запазването на правата на хората. Затова, моля, всеки кмет да спазва решенията и указанията на Националния щаб и Министерски съвет“, заключи областният управител.

/Снимка 1: фейсбук Деян Дойнов; снимка 2: pd.government.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче