Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

28 March 2020 16:53

Борисов: Фармацевтичните компании могат да произвеждат медикаменти на хининова основа

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с националния консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров, със здравния министър Кирил Ананиев и с членове на Националния оперативен щаб. По време на срещата проф. Петров докладва на премиера за положителния ефект на антималарийното лекарство „Хлороквин“ при лечението на болни от COVID-19.

Проф. Петров цитира изследвания за медикамента от Китай и Франция, според които средството оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите и скъсява периода за възстановяване при инфекция с коронавирус.

В следствие на изнесените данни, премиерът разпореди на министъра на здравеопазването да се вземат всички необходими мерки във връзка с осигуряването на достатъчни количества на медикаменти на хининова основа за българските граждани. Кирил Ананиев забрани и износа на лекарства от този тип. На срещата Борисов подчерта, че държавата вече се е свързала с всички български фармацевтични производители и те са изразили готовност да започнат производството на необходимите медикаменти на хининова основа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче