Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

28 March 2020 17:28

Втвърдиха мерките срещу заразата

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че от полунощ срещу събота се въвеждат нови противоепидемични мерки: преустановява се посещението в увеселителни заведения и паркове, градини, детски заведения и открити обществени места.

Организират се КПП-та на входа и изхода на градовете, като ще се проверява целта на пътуване на гражданите. Ще се пропускат само извънредни причини за пътуване, свързани с работа, лечение и връщане в мястото на живеене.

Забранява се на хората до 60 години да посещават от 8,30 до 10, 30 часа да посещават хранителни магазини и аптеки. Това е времето, в което проучване е показало, че най-масово се пазарува от възрастни хора и затова те ще имат възможност да го правят без да имат досег с по-млади, евентуални носители на вирусната инфекция. Ако до няколко дни резултатът от тези мерки е негативен, ще вдигнем още повече нивата на сигурност, обяви здравният министър.

От Националния щаб съобщиха за първия излекуван от коронавирус. И за 10-ти областен град със заразата – Добрич. Там пробите положителни на COVID 19 са 4 и са на хора, които са в добро състояние. Извън Добрич, има още 13 нови положителни проби. Всички 14, взети от лабораторията в Стара Загора, където засега се изследват и съмнителните случаи за Пловдив, са отрицателни.

Във връзка с усложняващата се ситуация - епидемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса, считано от 0,00 часа на 21 март, с моя заповед въвеждаме следните противоепидемични мерки на територията на Република България, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг:

Преустановяват се посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения, на открити и закрити обществени места

МВР ще организира контролно-пропусквателни пунктове на входно-изходните пътища на областните центрове и ще проверяват целта на пътуването на гражданите. През КПП ще се пропуска преминаването на лица в случай на неотложно пътуване, обусловено от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане на собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

Забранява се на лицата до 60-годишна възраст да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в периода от 8,30 ч до 10,30 ч.

Ген. Венцислав Мутафчийски уточни, че забраната за посещение на магазини и аптеки се въвежда след проучване на Националния оперативен щаб, проведено със съдействието на големите хранителни вериги кога те имат най-малко клиенти

"Идеята е, след като е забранено на лица до 60-годишна възраст, да бъдат приканени хората над 60-годишна възраст, да ги посетят точно в това време. Не се засича с трудовите потоци, които са между 7 и 8 часа – хората, които отиват на работа - и те съвсем спокойно могат за два часа да си напазаруват на спокойствие. Имаме пълно съдействие и уверение от големите магазини, че ще направят перфектна организация, за да могат при необходима дистанция в най-бърз порядък да бъдат обслужени възрастните хора", каза той.

Здравният министър допълни:

"Вдигаме нивото на мерките, които прилагаме. Ще ги прилагаме няколко дена и ще видим как се изпълняват от българските граждани. Ако обаче резултатът е негативен, ще трябва да вдигнем още по-високо ниво на сигурност като лицата, които напускат своите домове, трябва да декларират за своята собствена отговорност. Излизайки те ще трябва да имат декларация и, когато бъдат срещнати от органите на вътрешните работи или здравните органи, им поискат декларацията накъде пътуват и с каква цел, те вече носят своята отговорност и за всички онези неща, които произтичат от изменението на законите, които приехме във връзка с извънредното положение".

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов даде подробности по отношение на организацията по мярката, която въвежда министърът на здравеопазването

„Препоръката ми е в рамките на 2 дни всички, които работят на работни места извън областните градове, да направят така, че да получат съответните бележки с уверение от работодателя, че те работят точно на това място, за да могат контролните органи да ги пропускат през тези изградени и контролно-пропускателни пунктове. Мярката се въвежда, за да се ограничи безцелното пътуване и пътуванията, които не са крайно необходими, с оглед да се намали бързината на разпространение на вируса.

Призивът към всички граждани е да спазват стриктно разпоредбите, да си подготвят документите, така че по-бързо да бъдат проверени на контролните пунктове, и продължават да спазват дисциплината. Досега голяма част от населението се съобразява с всички мерки, което прави по-лесна работата на МВР по отношение на спешните случаи и случаите, когато трябва да контролираме карантинираните да издирваме контактни лица на доказано позитивни към вируса. По отношение на мярката, която евентуално би била въведена, ако тези мерки, които взимаме, не дават резултат – ще получите допълнителни указания.

Пак призовавам да се спазват мерките. Нека дадем възможност на възрастните хора, когато излизат, това да е с минимален риск за тях".

/Източник информация: Радио Пловдив/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Задачата на живота не е в това да бъдеш на страната на мнозинството, а в това да живееш съгласно вътрешни, създадени от самия теб закони.


Марк Аврелий