Карлово.ТВ призовава: Oстанете си вкъщи!
Секции

28 March 2020 15:52

163 е общият брой на заразените с коронавирус у нас, има болници под карантина

163 са общо случаите на заразени с новия COVID-19 в България. Трима пациенти са оздравели и трима починали. Общо 21 регистрирани случая през днешния ден – 18 в София, 1 в Пещера и 2 в Бургас.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб:

„Искам да напомня само, че в България в момента има 8 човека между 20 и 50 години, които са със сериозна симптоматика и никой никога не е твърдял, че този вирус не поразява млади хора. Смъртността е по-малка. Наблюдава се едно безгрижие, което цари все още по улиците и централните части. Витоша продължава да е пълна с хора, цял ден валят обаждания от възмутени граждани за рестрикцията – възрастни,млади, с кучета, без кучета, което е пълно безобразие. Само вчера в Италия загинаха над 600 човека за един ден. Само вчера“.

Болница „Токуда“ е под карантина за 24 часа заради млад мъж с двустранна бронхопневмония, който е дал положителна проба за коронавирус.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб:

„Точно такива пациенти се подлагат на тестуване, защото те са силно съмнителни и се е потвърдило, че той е с коронавирус инфекция. Оттук нататък РЗИ затваря болницата за 24 часа, за да се извърши дезинфекция, за да се установят контактните лица, дали има друг заразен, да се запечати самото отделение – да не могат да излизат пациенти оттам, докато не изтече карантинния период. След 24 часа тази болница ще продължи да функционира, до тогава е установен чист достъп, чист коридор за болните на хемодиализа и за спешни раждания“.

Ген. Мутафчийски посочи друга неприятна тенденция – след като частна лаборатория е пуснала бързи тестове, пациенти с положителни резултати заляли „Пирогов“ и ВМА с настояване да бъдат приети.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб:

„Пациенти, които са положителни, остават във вкъщи и уведомяват личния си лекар, че са констатирани като положителни. Минималната симптоматика – гърло да го боли, температура, кашлица – не е основание, за да бъде приет такъв пациент в болница“.

Под карантина е и Дом „Майка и дете в Бургас“ заради нов случай на коронавирус. Достъпът до социалното заведение е забранен.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче