Секции

26 April 2024 11:08

Учени в Сингапур работят по скоростен метод за изпитание на ваксина срещу коронавируса

Учени от Сингапур разработват скоростен метод за ускоряване на изпитанията на ваксина срещу коронавируса, комбинирайки различни гени от самия щам. Изследователи от Медицинския университет Дюк-НУС в града-държава твърдят, че техният метод ще може в рамките на няколко дни да оцени потенциална ваксина, осигурена от американската биотехнологична компания „Арктъръс Терапевтикс“, която е партньор в изследването. Съкращаването на времето е огромен напредък в проучването на подходяща ваксина срещу коронавируса.

Ои Енг Еон – заместник-директор на програмата за инфекциозни болести в Дюк-НУС:

„Вместо да чакаме 6 месеца, за да видим дали ваксината работи, ние ще знаем до между три и пет дни дали тя функционира ефективно, дали задейства правилните гени, кои да бъдат включени и кои изключени, което ще доведе до добър имунен отговор. Използвайки молекулярен подход за измерване на тези резултати, ние съкращаваме процеса от 6 месеца до само няколко дни. С технологията на Арктъръс и нашия опит в разработките на ваксини, ще бъдем способни да произведем ваксина както за населението на Сингапур, така и за останалия свят за възможно най-кратко време“.

Бързата оценка на генетичните промени, предизвикани от ваксината, позволяват на учените да установят точно нейната ефективност и странични ефекти, вместо да разчитат само на отговорите на хора, които са я получили.

Ои Енг Еон – заместник-директор на програмата за инфекциозни болести в Дюк-НУС:

„Ваксината е част от този вирус. Но това не е всичко. Ние изследваме само онази част от генетичния материал на вируса, която е необходима да образова нашата имунна система да разпознае вируса следващия път, когато се сблъска с него. Това е като да покажеш на някого моментна снимка на издирван човек и да кажеш: Познаваш ли го? Защото следващия път като го срещнеш, трябва да реагираш, нали така?“

Сингапурските изследователи планират да започнат изпитания на ваксината върху мишки до една седмица, а тестове с хора доброволци се очакват през втората половина на годината.

Понастоящем няма одобрени лекарства или превантивна ваксина срещу новия коронавирус, като повечето пациенти получават само животоподдържащи грижи. Експертите смятат, че една ефективна ваксина може да бъде готова до 12-18 месеца.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче