Секции

26 April 2024 22:58

Температури над 70 градуса убиват COVID-19, установиха учени от Хонконг

Новият коронавирус е най-много активен при температура от около 4 градуса по Целзий и губи силата си при екстремна горещина. До този извод са стигнали учени от Хонконгския университет, чиито изводи са публикувани в специализиран медицински сайт.

„Вирусът е много стабилен при 34 градуса, но е чувствителен към горещина“, се отбелязва в публикацията. При 4 градуса по Целзий вирусът е способен да съществува над две седмици, но при повишаване на температурата до 70 градуса, той умира за 5 минути.

Съгласно представената към публикацията таблица, ако температурата е 22 градуса по Целзий, коронавирусът проявява активност поне седмица, но при 37 градуса – не повече от два дни, а при 56 градуса – по-малко от половин час.

Учените също така изясняват и колко време се задържа вирусът върху различни повърхности и стигат до извода, че той е способен да съществува от външната страна на медицинските маски най-малко седмица (при стайна температура и относителна влажност от 65 процента).

Върху хартия вирусът се задържа по-малко от три часа, върху дърво и тъкани – не повече от два дни, върху стъкло – по-малко от четири дни, върху неръждаема стомана и пластмаса – не по-дълго от седмица, показват резултатите от изследването.

Междувременно американски здравни експерти смятат, че новият коронавирус не произхожда от морския пазар в китайския град Ухан, каквато версия навлезе сред научните среди. От възникването на епидемията, произходът на коронавируса стана тема на широки дискусии в интернет, с което нараснаха и конспиративните теории. Предишни научни изследвания предположиха, че вирусът, причиняващ заболяването COVID-19, е в резултат на естествени процеси. В интервю за ЕйБиСи Нюз д-р Робърт Гари, професор от Училището по медицина към Университета на Тълейн, отбелязва, че е погрешно да се смята, че коронавирусът произхожда от морския пазар в Ухан.

„Нашите анализи сочат, че има по-ранен произход от този. На пазара е имало случаи на заразени хора, но той не е първата среда на вируса“, казва експертът. Според него, пандемията може да предизвикана от мутация в повърхностните протеини на вируса. Но е възможно също по-малко тежкият вариант на болестта да е циркулирал сред населението с години, може би дори десетилетия, преди да ескалира до сегашната крива. Това би обяснило и защо вирусът е толкова преносим и е причинил пандемията.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче