Секции

23 April 2024 18:31

Най-негативният сценарий е спад на икономиката с 3%, няма да има увеличение на данъците

Най-негативният сценарий, който разглеждаме, е спад на икономиката с 3%. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов, след като даде подробности и за актуализацията на бюджета за 2020-та. Той увери, че няма да има повишение на данъците. Според него очакваният дефицит в края на годината ще е от 3,5 млрд. лв.

Спад на икономиката с 3 на сто. Това е най-негативният сценарий, който се разглежда от правителството в условията на евентуална финансово-икономическа криза заради коронавируса. Информацията дойде от финансовият министър Владислав Горанов. Проектът за изменение на Закона за държавния бюджет ще бъде внесен в парламента днес, обяви финансист номер едно. Във фискалната рамка е заложено намаление на приходите с 2,440 млрд. и увеличение на разходите с 1,7 млрд. лв.

Владислав Горанов, министър на финансите:

„Тези 1,7 млрд. лв. – 70 от тях са свързани с допълнителни разходи, свързани с увеличението на лимита на държавния дълг и 1 млрд. допълнителен трансфер от държавния бюджет от държавното обществено осигуряване за финансиране на фонд „Безработица“, за да може да посрещне допълнителните разходи, свързани с мерките в подкрепа на заетост.“

Кабинетът очаква дефицит от 3,5 млрд. лв., посочи Горанов.

Владислав Горанов, министър на финансите:

“ Владислав Горанов, министър на финансите: „Ако към този дефицит от 3,5 млрд добави 700-те мнл операции по финансирането, свързани с капитализирането на Българската банка за развитие, тогава се очертава необходимост от допълнително финансиране, по линия на дълговото финансиране в размер на 4,2 млрд над предварителните разчети.“

А за да се осигурят допълнителни фискални буфери, предложението за промяна в държавния бюджет включва още максималният размер на държавния дълг да се увеличи до 10 млрд. лв..

Владислав Горанов, министър на финансите:

„Още от сега правя уговорката, че от него на първи етап ще бъде необходимо да се търси от пазара тези 4,2 млрд. Нов дефицит + операции по финансиране, свързани с капитализирането на ББР. Останалата част от лимита ще бъде активирана само в случай, че след кризата или в следващите месеци се нуждаем от осигуряване допълнителни ликвидно финансиране за консолидираната фискална програма.“

Финансовият министър посочи, че ако ограниченията заради коронавируса продължат повече от три месеца, възстановяването на икономиката вероятно ще приключи в края на 2021 година. Засега обаче не се предвиждат увеличения на данъците, увери финансист номер 1.

Очакванията са за ръст на безработицата с около два пункта, каза Горанов и посочи, че това са предварителни оценки и всичко зависи от това колко дълго ще продължат ограниченията, свързани с медицинската част от кризата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче