Секции

29 March 2024 01:46

Вълчев: Изпитите и матурите се отлагат с до 10 дни, ако извънредното положение се удължи

Матурите и изпитите за учениците ще бъдат отложени с до 10 дни, ако бъде удължено извънредното положение в страната до 13 май. Няма да има пречки учебната година да приключи в срок при този сценарии – увери министърът на образованието Красимир Вълчев. В електронна среда децата учат дори повече – отчете Вълчев.

Вероятно ще се наложи изместване на датите на изпитите от националното външно оценяване. Обмисля се и матурите да бъдат преместени за 30 май и 1 юни, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. Изпитите след 7-ми клас също ще бъдат с нови дати.

Няма да може да се проведат обаче олимпиадите, уточни министърът. Проблем ще се окаже това, че подобни състезания участват във формирането на баловете, затова ще бъде предложено да се вземат резултатите от областните кръгове. Относно дистанционното обучение липсвала единната организация.

Училищата няма да имат проблем с изместване на кампаниите по прием с около седмица, а ако има такива за висши училища в Европа, дипломите на 12-класниците ще бъдат издавани по-рано, обобщи министърът.

В детските градини най-вероятно ще има повече групи през лятото. А техните служители, чиито платени отпуски изтичат, министърът обясни, че по решение на общините могат да бъдат разпределени в други хуманитарни сектори.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два случая в живота на човека, когато той не бива да прави догадки: когато не може да си го позволи и когато не го умее.


Марк Твен