Секции

24 April 2024 23:18

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май и прие актуализацията на бюджета

На над 6-часово извънредно заседание Народното събрание удължи извънредното положение до 13 май. Напрежението се повиши още в началото на дебата, като освен сблъсък на позиции, депутати почти стигнаха до бой.

Така напрежението по удължаване на извънредното положение се отрази на Веселин Марешки от Воля и Стоян Мирчев от БСП. Повод за скандала бе искането на БСП за удължаването му само до 30 април, а не до 13 май и несъгласието на Воля с него. Същото предложение направиха и от ОП.

И двете предложения бяха отхвърлени. Гласуването бе наведнъж и с точката за актуализация на държавния бюджет. Промените в него са продиктувани от ефектите на кризата, продиктувани от епидемията COVID-19 и очаквания спад на БВП от 3%. Най-важните изменения са дефицит от 3.5 млрд. лева – 2.9% от БВП и увеличаване на лимита на дълг, който държавата може да емитира през 2020-та от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева. Именно срещу тази мярка се обявиха най-критично от БСП. Нарекоха празен чек емитирането на нов държавен дълг и изразиха недоверие, че средствата ще стигнат до гражданите.

Актуализацията на бюджета увеличи бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица“ с 1.43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО за реализация на мярката „60/40“ за запазване на работни места. Приеха се и промени в Закона за енергетиката, както и мерките за извънредно положение.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче