Секции

26 April 2024 22:35

Нови ограничителни мерки в Турция и големите градове почти опустяха

Най-големият град в Европа – Истанбул – изглежда далеч по-тих, след като в сила влязоха нови мерки за възпиране на епидемията от коронавирус. Въздушни кадри от стария полуостров на турския мегаполис разкриват, че популярни забележителности като църквата „Света София“ и Синята джамия са празни, а районите около тях – пусти.

„Света София“, която е в списъка на световното културно наследство, първо е била християнска катедрала, а после се превръща в една от най-големите джамии. След 1935 г е превърната в музей.

Знаковата 400-годишна джамия „Султанахмет“ или Синята джамия беше затворена за масови молитви наред с останалите ислямски храмове в Турция.

В страната има над 24 000 случая на коронавирус, след като през последните седмици бе регистриран чувствителен скок в броя на заразените. Смъртните случаи са над 500. Общо 1311 пациенти с коронавирус са в интензивни отделения, а 909 са интубирани. Оздравелите досега са 786 души.

По-рано тази седмица кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви, че времето за налагане на карантина в града изтича, тъй като ежедневно по около два милиона души вървят по улиците му.

Засега Турция се въздържа да обяви национално извънредно положение със затваряне на ключови предприятия, търговски обекти и пазари в опит да облекчи негативното въздействие върху икономиката.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче