Секции

02 May 2024 01:06

Скандинавските държави започват постепенно облекчаване на рестриктивните мерки

От 15 април Дания планира да отвори отново дневните центрове и училищата за деца от първи до пети клас. Това е първа стъпка към постепенно облекчаване на триседмичното извънредно положение, въведено за възпиране на коронавирусната пандемия.

Мете Фредериксен – премиер на Дания:

„Данните от здравните власти дават основание да започнем контролирано облекчаване на положението. Но при едно условие. Всички да продължат да спазват дистанция, да си мият ръцете и да се въздържат от срещи с много хора. Ако това бъде изпълнено и ако числата на новите случаи останат стабилни, от 15 април ще започнем да отваряме детските ясли, детските градини, дневните центрове и училищата за най-малките деца.“

Скандинавската държава, която съобщава за 203 смъртни случая, свързани с коронавируса, бе сред първите, затворили училища, дневни центрове, ресторанти, кафенета и гимнастически салони, както и границите си за повечето чужденци. Миналата седмица премиерът Фредериксен каза, че би искала да изложи план за поетапно вдигане на ограниченията след Великден, ако числата на заразените и смъртните случаи останат постоянни или започнат да намаляват.

Норвегия също обяви курс към облекчаване на карантинните мерки „малко по малко“. Детските градини ще отворят отново между 20 и 27 април, училищата за ученици от първи до четвърти клас ще отворят от 27-ми април, а норвежците ще могат да посетят извънградските си вили от 20 април нататък. В същото време ще продължи работата от вкъщи за повечето служители.

Досега в Норвегия има 6086 случая на заразени с коронавирус.

Шведското правителство пък предлага законопроект, който му дава извънредни пълномощия да предприема мерки като затваряне на транспортни центрове или ресторанти, ако възникне нужда. Документът, който се очаква да бъде приет от парламента в следващите дни, съкращава времето за отговор на правителството на малцинството да затвори много обществени места.

Швеция приложи по-либерален подход в борбата с коронавируса от повечето европейски страни, опирайки се предимно на доброволни мерки и общото чувство на отговорност на гражданите си.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Велики са тези, които разбират, че духовното е по-могъщо от каквато и да е материална сила, и, че мисълта управлява света.


Емерсън