Секции

26 April 2024 00:57

Розопроизводители алармират, че са пред фалит месец преди кампанията

Розопроизводителите от района изпратиха писмо в медиите. В него се посочва, че са пред фалит месец преди кампанията и не виждат икономически смисъл за провеждането ѝ. Те са изправени пред огромни трудности за осъществяване на безопасността на работниците, а изкупната цена е под критичния минимум.

Ето и основните проблеми, които розопроизводителите посочват:

1. Не може да се гарантира безопасността на хората и няма как да се спазят препоръките на Здравното министерство и Щаба.

2. Очертаващата се изкупна цена е под критичната, при която няма икономически смисъл да работят.

3. Относно сезонните работници между 90% и 100% ще са в сивия сектор, тъй като розопроизводителите изнемогват и при сегашното заплащане и няма никакъв начин да поемат осигуровките дължими от работника и неговия данък. Те са категорични, че не бягат от осигуровките за сметка на работодателя.

4. Розопроизводителите са категорични, че ако заплатят адекватно за ЕС и за останалите сектори в България възнаграждение, целият очакван приход няма да е достатъчен, а липсват социални програми, които могат да откликнат на изложения проблем.

4. Закона за розата е едно допълнително утежняване на ситуацията и то не заради правилата, които така или иначе се стремят да спазват.

5. Липса на адекватно подпомагане на бранша.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче