Секции

20 April 2024 14:49

Честито Възкресение Христово!

Възкресение Христово, Великден, е най-големият празник на православните християни. Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкресението на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръста и погребан.

При обявяване на Възкресение Христово свещеникът изнася от храма запалена свещ от благодатния огън. Всички присъстващи запалват от нея своите свещи и го отнасят по домовете си. В тази последователност се запалват свещите в Йерусалим, в храма „Свето Възкресение“ при слизането на Благодатния огън.

Хората се поздравяват с "Христос Воскресе!", а отговорът е "Воистина Воскресе!".

Характерни за Великден са боядисаните яйца и козунаците. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на Агнеца Божий – Христос.

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и за туй посещавала различни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: "Христос възкресе!" и му разказала за кръстната смърт на Господа.

Още от старо време имало обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар. По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.

/Снимка: Свети синод на БПЦ-БП/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче