Секции

12 May 2024 17:21

Православният свят посрещна Великден с празни храмове

Православната общност по света отбеляза настъпването на Възкресение Христово – най-големият християнски празник – с празни храмове и предаването на тържествените богослужения по телевизията. В най-голямата православна страна – Русия – миряните отсъстваха от службите заради мерките срещу разпространението на коронавирусната инфекция.

По традиция патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил оглави празничното пасхално богослужение в храма „Христос Спасител“ в центъра на Москва и точно в полунощ възвести Христовото Възкресение. Богослужението беше предавано пряко по няколко телевизионни канала и на сайта на Руската православна църква. В храма беше доставена капсула с Благодатния огън от Йерусалим.

патриарх Кирил – глава на Руската православна църква:

„За да защитим хората от опасната инфекция, богослужението се провежда без богомолци, без вас, скъпи мои сънародници. Това не означава, че водим службата в празна църква в смисъл, че никой не се моли с нас, че сме заобиколени от празнота. Това не е празнота. Свързваме се с Бог чрез нашата вяра. Молим го за духовно и физическо здраве, да бъде с нас и да ни защити от ужасната беда, сполетяла нашите домове“.

За пръв път от 2000 година президентът Владимир Путин си остана вкъщи на Великден. Той запали свещ в параклиса в резиденцията си Ново Огарьово край Москва и поздрави православните християни и всички граждани на Русия по случай светлия празник.

В Русия случаите на коронавирус са над 37 000, като смъртността бележи рекорден ръст в последните дни до 313 души. Повечето случаи са в столицата Москва, превърнала се в епицентър на пандемията – над 20 000.

Навсякъде в православните страни – Украйна, Беларус, Грузия, Сърбия, Кипър – миряните си останаха по домовете и гледаха службите по телевизията. На отделни места се направиха изключения, като например в Печорската лавра в Киев, където полицията допускаше богомолци да влизат един по един.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Понякога да си добре възпитан означава просто да търпиш лошото възпитание на другите.


Хорас Джексън Браун