Секции

19 April 2024 16:23

6000 фиданки собствено производство дари карловска фирма на НП“Централен Балкан"

Залесиха с нови дръвчета ерозирали терени в Национален парк „Централен Балкан“. 6000 фиданки мъждрян (Fraxinus ornus var. Ornus) бяха засадени от служители от парковите участъци Троян и Клисура през изминалата седмица.

Дръвчетата са произведени от местен семенен материал в разсадник в село Розино. Отглеждането на дръвчетата е в рамките на Дейност С2 „Подобряване на природозащитното състояние на природно местообитанието 9180* в ЗЗ BG0000494 Централен Балкан“ по проект LIFE16 NAT/BG/000856 „Местообитания свободни от инвазивни чужди растения“, съфинансиран от програма LIFE на ЕК. Фиданките са дарени на парковата дирекция от карловската фирма "ПЛАТАН С" ЕООД. През последните години тя произвежда дръвчета с местен географски произход за нуждите на този проект.

Около 300 броя бяха засадени върху пробна площ – обект на пасищна дигресия, в района на парка над село Кърнаре. С останалите фиданки през есента ще бъдат залесени терени в горския фонд, които са увредени и частично ерозирали от пасищното животновъдство в района.

/Снимки: НП"Централен Балкан"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче