Секции

28 March 2024 21:46

Сигналите за поголовна сеч в землището на Мраченик са неоснователни, сочи проверка на Регионалната дирекция по горите

На 3 април в карловското село Мраченик е извършена проверка по сигнали вх. № РДГ 10-2863/18.03.2020 г. и вх. № РДГ 10-3098/26.03.2020 г. при РДГ-Пловдив. Проверката е извършена от инж. Антон Бамбалов - зам.-директор на Регионална дирекция по горите-Пловдив в присъствието на кметския наместник на с.Мраченик Мария Урумова, четирима представители на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“ и двама представители на РДГ-Пловдив.

След проверката в горскостопанската карта към горскостопанския план от 2014 г.(в сила до 2023 г.) на ТП „Държавно горско стопанство-Карлово“ е установено, че проблемната гора се намира в подотдел 572-а. Данните съгласно таксационната характеристика на насаждението от горскостопанския план на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“ от 2014 г. са с площ 4,4 ха.

След започване на сечта по редовно издадено позволително с № 541456/17.01.2020 г. за подотдел 572-а, на 12.02.2020 г. в с. Мраченик е проведено събрание с жителите на селото, на което са присъствали представители на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“ и представители на търговеца. На събранието са присъствали 30 жители на с. Мраченик, като представителите на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“ са запознали присъстващите със законността при извеждане на сечта в подотдел 572-а, като са представили и друга информация по искане на присъстващите. Констатирано е, че проведеното събрание не е изискуемо съгласно нормативната база и е проведено на доброволни начала от представителите на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“.

При обхода на терен в насаждението в подотдел 572-а не са констатирани незаконна сеч и сеч на немаркирани дървета. Изискванията по отношение на обозначаването на границите на насаждението са спазени. Не се наблюдава разстройване на насаждението и намаляване на пълнотата под изискуемата, няма отворени котли, поради липса на достатъчно надежден и здрав подраст.

В резултат от извършената проверка е констатирано, че сигналите за поголовна сеч в подотдел 572-а съгласно горскостопанската карта към горскостопанския план от 2014 г. на ТП“Държавно горско стопанство-Карлово“ в землището на с. Мраченик, община Карлово не са основателни.

/Снимка: sinor.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два начина да живееш живота си. Единият е като мислиш, че няма чудеса, а другият – че всяко нещо е чудо.


Алберт Айнщайн