Секции

24 April 2024 00:21

Веска Ненчева заедно с трима депутати от БСП поиска Георги Гергов да се дистанцира от партията

Четирима депутати от парламентарната група на БСП от Пловдив град и област Веска Ненчева, д-р Георги Йорданов, Димитър Аргиров и Манол Генов поискаха областният лидер на партията БСП Пловдив Георги Гергов да се дистанцира от партията.

В изпратена позиция до Националния съвет на БСП по повод интервю на Гергов в телевизионно предаване в сряда сутрин, те припомнят, че на 21 април ГЕРБ и коалиция са бойкотирали искането за извънредно заседание и изслушване на министър-председателя по анализа на мерките в извънредното положение и подчертават, че „всеки, който привижда нещо полезно в тази откровена подигравка на управляващите, трябва да се смути от собственото си тоталитарно мислене.“

В текста се казва още:

"Ден по-късно, тв изява на г-н Георги Гергов и последвала негова персонална позиция, подписана като областен председател на БСП-Пловдив, озадачи значителна част от актива, народни представители, членове и редови симпатизанти на БСП. Като човек от бизнеса, г-н Гергов има право на оценка за мерките на правителството и реакциите на опозицията. Като активен гражданин има право на лична позиция, която да разгласи по начин, до който има достъп. Има право и на лична партийна позиция. Но като председател на ОбС на БСП-Пловдив, единствената почтена негова позиция би била след обсъждане и решение на същия този колективен партиен ръководен орган, който той оглавява. В противен случай, огласяването на личната му позиция, но представена в лидерско партийно качество, е подвеждащо и непочтено. По същността си тази позиция е и против интересите и на партията, и на обществото.

Като народни представители от Пловдив и областта сме силно смутени от внушенията, направени в двете изявления на г-н Гергов. В качеството си на областен лидер на БСП да наречеш „висока топка“ подигравката с парламентаризма, която ГЕРБ сториха с отказа парламентът да изслуша премиера по мерките за кризата, си е чист автогол. И то автогол от човек, който сам не знае в кой отбор играе.

Никой партиен лидер, областен или общински, няма право да се самоовластява и да решава дали да работи парламентът. Народните представители сме тези, които сме избирани, имаме ангажименти пред избирателите си и осъзнаваме ясно ролята си в извънредната ситуация. Като такива ние сме повече от убедени, че е опасно и недопустимо парламентът да се парализира и то единствено в откровена угода на властта. Слугинаж, който се „снишава“, за да е удобно на властта, няма да станем.

Обръщаме се към г-н Гергов и с още едно откровено притеснение след неговото изявление. Непростимо е партиен лидер, особено на партия като БСП, да пренебрегва кризата с нарастващата безработица, обедняването, социалните рискове, хората в неравностойност, дребен и среден бизнес, общините. Още по-непростимо е това да се прави в угодна хвалба към правителството как властта правело всичко необходимо „според чергата си“. Г-н Гергов точно това направи.

Дълбоко некоректно е в момент на извънредно положение и парализиран силово парламентаризъм да се ползват мотивирани трибуни, през които да се правят незаслужено негативни внушения спрямо народни представители от партията, към която принадлежиш и дори си част от лидерския й екип. Г-н Гергов точно това направи.

Само човек, който умишлено не се интересува от инициативите на БСП в Народното събрание, може да проспи целия пакет аргументирани мерки, които БСП предложи за овладяване на кризата. Очевидно г-н Гергов е пропуснал да забележи инициативите на парламентарната група на собствената си партията, след като писмено ни препоръчва това да сторим.

Затова като народни представители открито заявяваме, че ще продължим да отстояваме връщането към нормалността в парламентарното управление на държавата ни. Ще продължим да настояваме за ясни, категорични и ефективни мерки в защита на хората, труда и бизнеса по време и след тежката криза. Ще бъдем активни в настояването си властта да се отчита пред парламента, особено в извънредна ситуация като днешната. Ще го правим с ясното съзнание, че точно това искат от нас хората по места, хората на наемния труд, семействата, младите и възрастните, малкия и среден бизнес. Ще го правим активно, с имената си. На когото не му харесва такава активност, има право да се дистанцира от статуса си на активист от редиците на опозиционна и социално ангажирана партия, каквато е БСП. Защото пред нас такъв избор няма.“

Позицията на четиримата депутати до Националния съвет на червената партия е публикувана на сайта на БСП.

/Снимка: faktor.bg/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче