Секции

17 May 2024 09:55

Нови 90 случая на коронавирус у нас, общо 1171 станаха заразените

Нови 90 случая на COVID-19 у нас. Най-голямото огнище остава София с 29 положителни проби, а след столицата се нарежда Плевен. Там за последното денонощие са установени още 12 положителни проби, като 9 от тях са от шивашкото предприятие „Мизия“, а останалите трима са контактни лица. Увеличава се броят на заразените във Видин – новите случаи там са 18. Към вчерашна дата проверката показва, че там има 13 лежащи пациенти и 25 болни от медицинския парсонал, посочва д-р Пенчев.

д-р Данчо Пенчев, директор на Столична РЗИ:

„Тъй като спецификата на работа във Видинска болница е такава, тези хора работят освен в лечебното заведение, в стационара и в доболничаната помощ и в ЦСМП. Там има кръстосване на движението и това е благоприятствало движението на вируса сред персонала“.

Националният щаб се придържа към плана за масово тестване на населенеито, като за последните 24 часа са направени около 1000 проби. Ген. Мутафчийски посочи, че лабораториите работят непрекъснато, а капацитетът им отдавна е надхвърлен.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния кризисен щаб:

„Друг е въпросът, че колегите най-вероятно ще издъхнат. Снощи във ВМА работиха до 1 часа, сега започват от 8 и това нещо продължава повече от 2 месеца. Лабораториите наистина са на непрекъснат цикъл и поради причината, че липсват такива специалисти в България, тези хора са поставени под постоянен стрес“.

Нараства броят на заразените медици – те са 11% от всички заразени, като броят на работещите в лечебни заведения с коронавирус е 129. Сред инфектираните има и 10 деца, които са с лека грипоподобна симптоматика. За последните 24 часа има и нови 2 случая на починали пациенти.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче