Секции

29 March 2024 15:56

ВМЗ изнася производството на гранатомета Bulspike-AT в Полша

„Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД е подписало споразумение с полска компания за изнасяне на производство на реактивния противотанков изстрел Bulspike-AT в Полша, съобщи специализираният портал за отбрана Defence24. Българската оферта включва пълна полонизация на гранатомета в произволна негова версия, установяване на възможностите за самостоятелно производство (поетапно), а също така и развиването му.

Реактивният противотанков изстрел Bulspike-AT е предназначен за поразяване на танкове, самоходни артилерийски установки и други мотомеханизирани и бронирани средства и е включен в програмата Grot за лек противотанков гранатомет за модернизация на полската армия. Боеприпасът е изнасян в много страни и е на въоръжение в няколко армии.

ВМЗ е подписало споразумение за промишлено сътрудничество с „Телесистем Мешко“ от Лубичов край Варшава, известна с производството на противовъздушните системи Grom и Piorun. Споразумението предвижда пълно приспособяване на гранатомета към нуждите на полския клиент и развитието му, като българската страна е предложила трансфер на технологии.

От ВМЗ са изразили съгласие за производство на системата в Полша, а решението за трансфер на технологията е било взето от съвета на директорите на българската компания в рамките на предоставените му пълномощия за решения, свързани с развитието на фирмата и създаването на смесени дружества и консорциуми под егидата на Европейския отбранителен фонд, съобщава Defence24.

В ролята на интегратор и основен производител на системата в Полша се очаква да бъде заводът „Меско“ на концерна „Полска оръжейна група“ в Скаржиско Каменна. Те са готови за производството на ракетно въоръжение и отдавна имат съвместна дейност с полския партньор на ВМЗ Телесистем Мешко, но в случай на износ на производство в Полша ще бъдат ангажирани и други доставчици. На първо време поляците ще се съсредоточат над интегрирането на гранатомета с полските прибори за прицел.

Независимо, че е един от основните играчи в отбранителния сектор в Европа българската компания доскоро беше непозната в Полша, припомня полският портал и допълва, че ВМЗ ЕАД има 4000 души персонал, 7000 души ангажирани в свързани компании-подизпълнители и експорт през 2017-2019 година с обем от 800 милиона долара. Заводите от Сопот са предложили и по-задълбочено бъдещо сътрудничество в областта на производството на артилерийски муниции и въоръжение и износ на ноу-хау.

/Източник информация: в-к "Монитор"; снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче