Секции

25 April 2024 10:26

В Карлово ще бъде възстановен денонощният приемен кабинет в болницата

Дейността на денонощния приемен кабинет в карловската болница да бъде възстановена до 48 часа. Това решение е взел днес Медицинският щаб в Пловдив. Областният управител Дани Каназирева е разговаряла по този въпрос с кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, стана ясно по време на брифинг на Областния кризисен щаб. Кабинетът ще преглежда също пациенти и по спешност за коронавирус и при нужда те ще бъдат хоспитализирани.

Общо 46 души са с установена досега коронавирус инфекция в Пловдив и областта. От тях в областния център са 33, в Карлово - 2, в Кричим - 2, в Хисаря - 2, а в Родопи - 3 и в Стамболийски - 4.

15 души са хоспитализирани, от тях 4 са на интензивно лечение.

27 са оздравелите пациенти, 6 са на домашно лечение.

Отрицателни са 102 проби, направени на медиците в Спешна помощ – Пловдив, очакват се резултатите от още 8.

1369 души са в задължителна карантина от Пловдив и областта. Полицията е направила 539 проверки за нейното спазване през уикенда. Има съставени за нарушения на противоепидемичните мерки 189 акта, от които за неносене на маски – 180.

Каназирева уточни, че на областно ниво, съвместно с РЗИ, има готовност да се организира извършването на епидемиологично проучване на около 1 000 души от областта, по препоръка на Националния оперативен щаб. Очаква се методиката за неговото провеждане.

„Имаме пълна готовност, но преди това трябва да се изяснят всички въпроси. Разговаряхме с доц. Ангел Кунчев и с директора на РЗИ Пловдив д-р Ваня Манчева. Реално методиката ще бъде приета от здравното министерство, след което ще ни бъдат дадени указания. Ще бъде избран видът на тестовете, които ще ни бъдат предоставени. В последствие, от нас ще се изисква да направим една добра и стройна организация и в кратък срок да бъдат проведени изследвания по обществени групи“, уточни още областният управител.

Тя подчерта, че е създадена много добра организация на работа за пациенти с коронавирус в болниците в града и областта, включително в Медицинския щаб и РЗИ, както и с трите лаборатории в Пловдив за COVID-19.

Областният управител допълни, че поетапно във всички общини се отварят за посещения паркове, съгласно указанията и заповедта на здравния министър.

„Най-важен е контролът и самосъзнанието на хората, за да не изпуснем ситуацията в областта. Засега се справяме добре – и като организация, и като изпълнение на мерките“, заключи Каназирева.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай