Секции

17 May 2024 08:34

15 верижни машини, които ще полагат тръбите на „Балкански поток“, пристигнаха в Русе по река Дунав

15 верижни машини, предназначени за газопровода Балкански поток в района на Търговище, пристигнаха в Русе. Те ще се използват за полагането на тръби и идват по вода от пристанището в Пасау. Заради тежестта им, в операцията по свалянето им от кораба бе включен плаващият кран „Титан“.

Петко Петков, организатор в Пристанищен комплекс-Русе:

„Капацитетът на нашите кранове е 32 тона, но машината е с изместен център и ще се получи натоварване на единия кран и няма да може да я вдигнем. Обикновено като мине някой кораб, някой път се получава разлюляване и разместване на товара“.

Веселин Рубчев, управител на фирмата-корабособственик:

„На малка площ са разположени много тонове. Машините са между 45 и 65 тона едната. И предполагам, ще видите като излизат как тресат и кораба, и брега“.

14 от машините ще се ползват за полагане на тръби, а най-голямата – за огъването им. Те пристигат по река Дунав, защото това е най-евтиният и удобен превоз.

Веселин Рубчев, управител на фирмата-корабособственик:

„Тежки машини, на концентриран товар, и са доста едрогабаритни, за да минат по суша. Тук се спестяват товаро-разтоварни операции, машините слизат на собствен ход и се качват на собствен ход“.

Трасето на преносния газопровод, който да свърже Турция и Сърбия, ще премине през 11 области. До момента по него са положени над 240 км тръби, което е половината от предвидените над 470 км. Очаква се „Балкански поток“ да бъде завършен до края на годината.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче