Секции

24 April 2024 09:20

Дигитална изложба показва как сме се справили с епидемията от холера преди повече от век

Във връзка с епидемията от COVID-19 Държавният архив в Кюстендил представя дигитална изложба от документи за противоепидемични мерки срещу холерата отпреди 110 години. Един от тях е статия на тогавашния окръжен управител, адвокат и изследовател Владимир Караманов, от която става ясно, че първите два случая на холера се появяват в града през април 1913 година, а болестта е пренесена от градовете Кешан и Щип. Заболели са двама войници, които тогава са изолирани в кюстендилската болница.

По време на Междусъюзническата война следващата година холерата се появява отново в целия окръг, главно в град Дупница, където по това време има много бежанци от Македония. Заболели са 531 души, от които 246 са починали. За да ограничи епидемията Кюстендилски окръжен хигиенен съвет издава наредба или Окръжно №24 с предписания. Сред тях са редовно почистване и засипване с негасена вар на улици и дворове. Такава имало осигурена пред всяка общинско управление. Всички чешми и кладенци трябвало да бъдат далеч от гробища и нужници. Всички предписания касаели стриктна хигиена.

Спазването на мерките съблюдават местни комисии, които налагали и глоби.

Благодарение на навременните мерки на окръжния лекар д-р Иван Марков епидемията е овладяна и спряна в цялата околия още същата 1914 година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче