Секции

27 April 2024 04:43

Турция започва да облекчава рестрикциите заради COVID-19 от 11 май

Турция започва постепенно да облекчава рестриктивните мерки, въведени заради пандемията от коронавирус, от 11 май. Това обяви президентът на страната Реджеп Ердоган на пресконференция. той заяви, че от следващия понеделник ще могат да отворят бръснарниците и салоните за красота, при условие, че спазват санитарно-хигиенните норми.

Ще заработят и моловете, които ще трябва да се съобразяват с редица предписания, които ще им бъдат изпратени от министерството на здравеопазването и министерството на търговията. От 11 май отварят врати и магазините за дрехи, обувки и чанти. На хората над 65-годишна възраст, на които в момента е абсолютно забранено да излизат навън, ще бъдат позволени разходките на открито между 11 и 15 часа, дори по време на наложен полицейски час.

Реджеп Ердоган, президент на Турция:

„На някои бизнеси от 11 май ще бъде позволено да работят, но само ако спазват строги правила за хигиена и дезинфекция. На възрастните граждани се разрешават разходки на вън за няколко часа. Пробно тази мярка започва от неделя, 10 май. За младежите до 20 години, на които също не се разрешаваше да напускат домовете си, също се предвиждат разходки на открито, като мярката ще бъде съобразена с разделянето им на две групи по възраст“.

В момента в Турция има регистрирани 127 000 случая на заразени с COVID-19. Близо 3500 са жертвите на заразата, но е голям и броят на излекуваните – над 68 хиляди. В началото на тази седмица близо 38 000 души бяха освободени от задължителната карантина заради COVID-19, която прекараха в студентски общежития в различни части на страната, и се завърнаха по домовете си, съобщи Министерството за извънредни ситуации и управление на кризи. Това са хора, основно завърнали се от чужбина след избухването на пандемията. От началото на кризата с коронавируса над 67 000 души бяха изолирани в 77 провинции на страната.

Турция полага усилия за ограничаване на заразата, която тежко засегна страната, след като обяви частична карантина в началото на април. След това на няколко пъти беше наложена задължителна карантина за 31 провинции. Последната подобна мярка беше 3-дневна пълна забрана за излизане, освен до магазина или аптеката през изминалия уикенд.

Призовавайки гражданите да спазват правилата за социална дистанция и изолация, властите посъветваха хората да продължат да носят маски на обществени места, тъй като опасността все още не е преминала.

Турски медии съобщават, че кабинетът на президента Реджеп Ердоган обсъжда възможност да бъде обявена 9-дневна нова забрана за излизане от домовете за края на месец май. Рестриктивната мярка има за цел да обхване дните от големия мюсюлмански празник Рамазан Байрам до 31 май.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче