Секции

13 July 2020 15:26

Гергьовден е – ден на храбростта и празник на Българската армия

Гергьовден е – денят на Свети Георги Победоносец. 6 май е и Ден на храбростта и празник на българската армия. От зората на християнството светецът се почита като покровител на скотовъдството но и на войската. 6 май е и официален празник на страната.

Без парад ще премине тазгодишния ден на храбростта и празник на българската армия.- Гергьовден. 6 май тази година е под знака на пандемията. Събитията са малко и са съобразени с въведените противоепидемични мерки. Те включват тържествен ритуал във военния университет във Велико Търново и демонстрации на способности от силите за специални операции от Военноморските и Военновъздушните сили, съответно във Варна и Граф Игнатиево. Граждани обаче няма да се допускат до тези събития.

Денят на храбростта започва да се чества от Българската армия още с нейното създаване. С указ от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден „За храброст” – отличие, с което се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ от 9 същата година се постановява честването на празника. През войните в периода 1912-1918 г., макар и в бойни условия, празникът продължава да се отбелязва. След 1946 г. традицията по честването на празника на Българската армия е прекъсната и възстановена едва през 1993 година.

Свети Георги е един от най-почитаните светци у нас, както от християни, така и от мюсюлмани. Обезсмъртен в мита за Свети Георги и ламята, той е покровител на редица държави освен България – Англия, Грузия, Гърция, и дори Канада. Според народните представи св. Георги е патрон на земеделците и военните. Смята се, че името Георги у нас пък е дори по-разпространено от титлата Иван.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче