Секции

18 April 2024 11:14

Премахнаха КПП-та – за 47 дни извънредно положение са върнати над 230 хиляди водачи

От полунощ отпаднаха КПП-тата между областните градове. От въвеждането им на 21 март органите на реда са върнали над 230 хиляди граждани. Какви нарушения са допуснати и какви мерки предприема полицията за празничните дни?

230 хиляди върнати водачи за 47 дни извънредно положение. Въпреки, че от полунощ контролно-пропускателните пунктове на областните градове бяха премахнати, полицията продължава да проверява достоверността на представените декларации.

комисар Веселин Младенов, началник „Охранителна полиция“, ГДНП

„Извършени са проверки на 62 940 декларации до момента, като 3 750 от лицата, които са декларирали, че отиват на работа, всъщност нямат трудови договори, а 528 от тях дори са регистрирани като безработни. На КПП има 22 случая на грубо нарушаване на въведения режим, като неспазване на забраната. Някои граждани са опитали да преминат през КПП-тата, без да спират. Други, след като им е разпоредено да се върнат – не са го направили, но всички от тях са установени и са образувани досъдебни производства.“

За периода от началото на извънредното положение органите на реда следят и за спазване на въведените противоепидемични мерки.

комисар Веселин Младенов, началник „Охранителна полиция“, ГДНП:

„Съставени са 21 215 актове за неспазване на въведените противоепидемични мерки, като 16 305 от тях са за неносене на маски. Друг важен аспект в нашата дейност е контрола над лицата, на които е наложена карантина. До момента това са над 107 хиляди лица. Активните са близо 20 хиляди. Към 17 часа вчера имаме 1232 досъдебни производства само за неспазване на карантината, а общият брой е над 1400.“

Засилено полицейско присъствие в цялата страна ще има и през следващите дни. Причината - няколкото почивни дни около Гергьовден. От Пътна полиция коментираха, че екипите ще са в готовност за регулиране на трафика при образуване на тапи. Ще има и засилени проверки.

Звезделин Колев, началник отдел „Пътна полиция“, ГДНП:

„Контролът на пътното движение ще бъде насочен към водачи с рисково поведение, към водачи, които извършват неправилни маневри и неправоспособни водачи. Предвидени са и допълнителни екипи, които ще проверяват за употреба на алкохол и наркотични вещества. Ще бъде засилен контролът с техническите средства за контрол на скоростта, както през тъмната, така и през светлата част на денонощието.“

Периодът на извънредното положение е довел до спад на престъпленията с около 25%, отчетоха още от полицията. Това се дължи на засиленото полицейско присъствие в градовете, както и на по-трудното преминаване от едно населено място в друго.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче