Секции

16 July 2020 15:59

Екслузивно: Започва доставката на хлорохин фосфат в болниците за лечение на COVID-19

Важна стъпка в лечението на коронавируса у нас – болниците в страната ще получат лекарството хлорохин като доставките започват от днес. За да се увери лично, премиерът Бойко Борисов посети Националния център по заразни и паразитни болести, където се намира и фирмата-производител „Бул био“.

Румен Кофинов, управител на държавна фармацевтична фирма, „Бул био“:

„Хлорохинът е издържал всички тестове. Всички резултати са в норма. Разпределението е готово и е централизирано през министерство на здравеопазването, като ще се извършва през регионалните здравни инспекции. Още днес започва разпределението към болничните аптеки по списъка на министерството“.

Първата партида ще покрие нуждите на 2500 пациенти. Една опаковка Хлорохин Фосфат е 100 грама и стига за лечение на 10 болни. Производството на лекарството у нас е безспорен успех, тъй като страната ни ще има по-голяма самостоятелност за лечението на COVID-19.

генерал-майор Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб:

„Хлорохинът остава лекарственият продукт, на който се разчита в момента. Разбира се в болнична среда, за да може да се контролира с кардиограми“.

проф. Тодор Кантарджиев:

„Предполага се неговото действие в хода на патогенезата на инфекцията. И то в етап, в който се засягат долните дихателни пътища, защото променя йонния състав на клетките. Световният опит с такива лекарства са не само при паразитни заболявания, но и при други заболявания свързани с температура и развитие на опасна инфекция“.

Разпределението на лекарството ще става чрез Министерство на здравеопазването.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче