Секции

16 July 2020 15:26

9% ДДС ще е за заведения, ресторанти и развлекателен сектор

За заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма, ДДС става 9%. Отменя се с година и наредбата за касовите апарати.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет, откъдето правят уточнение, че договорката, постигната на работна среща между министър-председателя Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, е съгласувана с Министерството на финансите.

Първоначално от Министерски съвет съобщиха, че премиерът и хотелиерите са се разбрали за 9% ДДС за храните от първа необходимост и за сектор „Туризъм“.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.