Секции

26 April 2024 13:43

Правителството, а не здравният министър ще обявява извънредна епидемична обстановка

Правителството, а не здравният министър ще може да обявява извънредна епидемична обстановка. Това решиха депутатите с окончателните изменения в Закона за здравето. Новите текстове целят определяне на мерките, по които ще се работи след изтичане на срока на извънредното положение 13-ти май.

С окончателно приетите изменения в Закона за здравето, които приеха на извънредното си заседание депутатите ден преди изтичане на извънредното положение се реши извънредна епидемична обстановка да може да обявява Министерски съвет, не здравния министър, каквото бе първоначалното предложение. Той обаче ще може да предлага такава на правителството след анализ на риска, направен от държавния главен здравен инспектор. Отговорността да се носи като колективен орган от Министерски съвет бе и настояване на опозицията от БСП.

По предложение на групата на ГЕРБ се приеха осем критерии, според които може да се обявява извънредна епидемична обстановка в страната или определени региони. Тя ще бъде за определен период от време. Друга мярка също претърпя промяна между двете четения. Така на задължителна изолация ще подлежат всички болни от заразни заболявания, както и техните контактните. Но не могат да бъдат лекувани по задължение.

Пътуващите зад граница дори и за ден ще подлежат на 14-дневна карантина след завръщането си. Повечето мерки продължават да важат два месеца след извънредното положение, но не и касаещите помощи за деца, които остават до есента. Глоби за неносене на маски на обществени места и на закрито остават между 300 и 1000лв.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче