Секции

26 April 2024 15:48

СЗО вижда „потенциално позитивни данни“ в лечението на коронавируса

Някои лечения водят до ограничаване на тежестта или продължителността на болестта COVID-19, причинявана от новия коронавирус. Това мнение изрази СЗО, фокусирайки се върху изучаването на 4 или 5 от най-обещаващите терапии. Базираната в Женева организация оглавява глобалните усилия за разработване на безопасни и ефективни ваксини, тестове и лекарства за предотвратяване, диагностициране и лечение на респираторното заболяване, което е засегнало 4.200 милиона души по света.

Маргарет Харис – говорител на СЗО:

„Имаме някои лечения, които в много ранен стадий на проучване ограничават тежестта или продължителността на болестта, но нямаме такова, което доказано може да убие или спре вируса. Трябва да приемем, че засега нямаме лечение, което да спре вируса. Имаме някои потенциално положителни данни, но трябва да анализираме повече данни, за да сме 100 процента уверени, че дадено лечение е ефективно и върши работа“.

Харис не спомена конкретно лечение. Американската биофармацевтична компания Гилеад Сайънсис съобщи неотдавна, че нейното антивирусно лекарство Ремдесивир помага за подобряване на състоянието на пациенти, болни от COVID-19. Данни от клинични изпитания, проведени миналия месец, подхраниха надеждите, че лекарството може да бъде ефективно при хора с по-тежки симптоми на заболяването. Предполага се, че комбинации от различни антивирусни медикаменти също биха могли да помогнат на такива пациенти.

Представителката на СЗО изрази предпазлив оптимизъм относно ваксините, казвайки, че коронавирусите са „много сложни вируси“ и е „трудно да се разработят ваксини срещу тях“.

Повече от 100 потенциални ваксини срещу COVID-19 са в процес на разработка, включително няколко, които са във фаза на клинични изпитания.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче