Секции

13 July 2020 13:19

Извънредната епидемична обстановка влиза в сила от полунощ

Днес изтече срока на извънредното положение и днес публикувахме ЗИД на Закона за здравето. С него НС ни дава възможност да прилагаме противоепидемични мерки, независимо от това, че не сме в извънредно положение. Чл. 63, ал 2 дава възможност министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор да внесе предложение в МС и той да вземе решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на извънреден брифинг в Министерския съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Няма рязка промяна в развитието на болестта, мерките, прилагани до сега, трябва да продължат да се прилагат. Оценката на главния държавен инспектор направи оценка на развитието на заболяването, както и анализ на мерките, предприети досега. На базата на доклада му правителството смята, че пандемията е тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве. На базата на тази оценка внесох решение в МС и като се чуха мотивите ми, се прие решение за обявяване на такава епидемична ситуация.

На първо място причинителят е с неизвестен произход, пътищата на заразата не са открити напълно, в научните среди не са на едно мнение в диагностициране на причинителя на заболяването. К-19 се развива не само в нашия регион, а и в целия свят, като се предава от човек на човек и води до тежко протичане и усложнения на лечението. То се отнася най-много до лицата над 60 години, а много от заболяванията завършват със смърт. Огнищата му са разпространени в цялата страна, освен тези в семейна среда и болнични заведения, такива огнища има в редица домове за възрастни, за хора с увреждания, и т.н. За това заболяване липсва специфично решение, допълни Ананиев. В много страни се прави опит за лекарство или ваксина, но тези изследвания не са завършени. Няма доказателства, че има пълно лекуване на хората. Няма и разработена специфична имунопрофилактика, допълни министърът.

Много медицински персонал също е засегнат, а това поставя под опасност спирането на работата в някои отделения или болници.

Тези мотиви ни дадоха основание за това решение за обявяване на тази епидемична обстановка. Затова ще идвам няколко заповеди, които влизат от полунощ тази нощ. Те са групирани в 4 вида: заповед с противоепидемичните мерки; втората е за преминаването през КПП и ограничения с тях; третата е с карантина и изолация на хората при заболяване или контакт с болни; и четвъртата е какво ще остане да работи и кои заведения и дейности няма да функционират.

В заповедите няма нищо ново, те са групирани и систематизирани.

Разрешаваме трансплантациите, може свободно хората да ходят в градските градини и паркове – това са новите неща в заповедите.

Ако в продължен период от време – поне седмица, има над 100 заболели, ще върнем старите ограничителни мерки, уточни Ананиев.

Всичко, което е разрешено да функционира, продължава и занапред. Това, което е забранено на този етап – училищата и моловете, няма да функционират до второ нареждане.

Донорите, които имаме на територията на България отиват в други държави, затова решихме безопасно да се възстановят трансплантациите.

Що се отнася до градските градини и паркове – всеки кмет на град е предвидил изискванията, при които може да се върши това – става въпрос и за социалната дистанция, забраната за сядане по пейките и по тревата, но всички хора имат право на социален живот, в това число в парковете. Разбира се, когато има контакт между две лица, трябва да се носят маски.

От 15 май започват тренировките, а от 5 юни се възстановява първенството от професионалния футбол, допълни Ананиев.

Преценили сме, че един месец е достатъчно време като непрекъснато ще се следи обстановката с цел да се разхлабват или затягат мерките.

Ограничението за влизане на чужди граждани на територията на България от трети страни е забранено, както и от някои страни, в които има развитие на заболяването. Дали е чужд гражданин или българин, влязъл в страната, те подлежат на задължителна 14-дневна карантина. Има изключения за това правило, но те са описани в досегашните заповеди. Предстои оттук нататък да се договорят различни начини на карантина с отделните страни, допълни министърът.

Относно въвеждането на бързи PCR-тестове, Ананиев съобщи, че тепърва ще се уточняват ефективността на тестовете, както и евентуалните разходи за здравната система при закупуването им.

Категорично не съм съгласен с това да отпадне 14-дневната карантина, заяви Ананиев.

Днес е имало среща на Щаба с премиера и е взето решение Националният оперативен щаб да оповестява данни само сутрин, а не както беше досега – и вечер. Това е в резултат на факта, че най-много резултати от PCR-тестове излизат вечер, уточни министърът.

Позволихме подготовката на нашите олимпийци за олимпиадата в Токио догодина, там направихме организация спортистите да са настанени в отделни стаи, да им се правят често тестове, да тренират в отделни зали – целта е да няма заболяване на всички спортисти.

Важен критерий е броя на заразените, които се оповестяват всеки ден, както и причината, поради която има заразени – ако има огнище или квартал със сериозно увеличение на броя на заразените, първо се търси причината за заразяване, допълни Ананиев. Такива конкретни мерки на затягане може да има на отделни места.

Футболът ще се играе, като срещите се провеждат само с присъствие от щабовете на футболистите, категорично без публика, допълни Ананиев.

50% от персонала на Министерството на здравеопазването работи от вкъщи, останалите – в министерството, като се въртят на една или две седмици. Тези, които са над 60 години, работят от вкъщи.

Каква е нагласата на родителите да пуснат децата си в детски ясли и градини – тепърва Министерството ще прави анкета сред родители за това каква е нагласата им да пуснат децата си там, уточни министърът. Детските заведения ще бъдат отворени само при спазване на санитарни мерки, като максималният размер на групите трябва да е 10-12 деца. В момента 45% от родителите не искат да пускат децата си на ясли и градини. На всеки служител в детските заведения ще бъдат направени PCR-тестове.

Една част от предпазните маски, пратени от Китай, като общият им брой е един милион, ще вече е в България и ще бъдат раздадени на административни служби, като част от тях ще бъдат раздадени и на граждани, уточни Ананиев.

/Източник информация и снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче