Секции

27 April 2024 01:20

Едва 5% от испанците са изградили антитела за COVID-19

Едва малко над 2.3 млн. испанци или 5% от населението са се заразили с коронавируса, причиняващ COVID-19, сочат данните на първото национално изследване в страната.

Осъщественото от националния здравен институт „Карлос Трети“ изследване дава обезкуражаващи данни на Мадрид, доколкото се предполага, че антителата увеличават шанса за имунитет. Наличието на имуноглобулин (IgG) в организма показва, че изследваният е бил в контакт с вируса, но вече няма активна инфекция.

Асимптоматичен е един на всеки трима от хората с установени антитела според изследването (33.7%) – болестта е преминала без никакви симптоми и без заразеният да разбере. Около 8% са имали три или четири от симптомите, 14.7% над пет симптома. Близо 43% са конкретно загубилите обонянието си. Разпространението на антителата сред испанците според извадката от 70 хил. души варира по автономни области, но по съставящите ги региони. В Мадрид, епицентър на заразата, 11.3% от изследваните имат антитела, в Сория, една от най-засегнатите провинции с преобладаващо възрастно население, са рекордните 14.2%.

Основното заключение от числата за момента е, че на Испания ѝ „липсва защита, която да дава колективният имунитет и гражданите трябва да останат разумни и предпазливи по време на разхлабването на мерките“, коментира здравният министър Салвадор Ия.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче