Секции

26 April 2024 00:45

37 са новите положителни проби за коронавирус у нас

2174 станаха болните от коронавирус в България. За изминалото денонощие има 37 нови положителни проби, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Основното огнище на заразата остава София с общо 921 случая и 23 нови за последното денонощие.

3 са новите случаи в Пазарджик, 2 в Благоевград, 2 във Видин, 2 в Плевен и по 1 в Кюстендил, Пловдив, Сливен, Смолян и Ямбол.

Починалите в следствие на коронавирусна инфекция са 106, а новите случаи за изминалото денонощие са 3.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести:

„Във ВМА – 76-годишна жена с хронична обструктивна белодробна болест. Мъж на 67 в Ямбол с артериална хипертония и още един мъж в Ямбол със сърдечно заболяване, той е на 67 години и е с два стента.“

Според професор Кантарджиев благодарение на навременните мерки ръстът на заболяването е забавен, а това е дало възможност на здравната система да се подготви за пандемията.Той отхвърли обвиненията за насаждане на страх сред обществото и коментира, че случаите на COVID-19 у нас са по-малко в сравнение с други страни, които са се забавили с въвеждането на мерките.

проф. Тодор Кантарджиев, директор на Национален център по заразни и паразитни болести:

„Никого не плашим и това, че ни обвиняват, че насаждаме хипноза и страх – не е вярно. Казвали сме само истината, а тя е – добрият сценарий, да продължаваме мерките, те да се разхлабват поетапно. Мисля, че Бог ни е свидетел и народът ни е свидетел, че благодарение на временните мерки и поемането на голяма политическа отговорност в момента можем да се похвалим с тези резултати, но не бива да правим така че на брега на Дунава да се удавим.“

Заболелите медици са 233-ма. Добрата новина е, че излекуваните за изминалото денонощие са 28, с което общият брой на оздравелите става 573-ма.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче