Секции

26 April 2024 08:43

За опазване на реколтата и горите от пожари призовават огнеборците в Пловдивско

С повишаване на дневните температури се създават предпоставки за възникване и бързо разпространение на пожари, напомнят от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" –Пловдив. Оттам призовават стопаните на земеделски земи и всички, имащи отношение към жътвената кампания, да бъдат особено внимателни във връзка с настъпилия пожароопасен сезон и предстоящите горещи летни месеци. Най-честите установени причини за възникване на пожарите са небрежност при боравене с открит огън, техническа неизправност и късо съединение.

При дейности в житните масиви или в близост до тях, от Пожарната отново информират, че не се разрешава извършването на ремонтни дейности по линейните обекти(електропроводи, газопроводи и др.), преминаващи през житни площи, през периода от восъчна зрялост до прибиране на реколтата.

Също така физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

На стопаните се припомня, че земеделските култури и трайни насаждения, разположени в горските територии или граничещи с тях, трябва да са ограждени с минерализована ивица с широчина не по-малко от 2 м, изградена в територията за земеделско ползване.

От Пожарната са категорични, че при прибирането на реколтата или при извършване на определени дейности в района на житни посеви, трябва да се осигури техническата изправност и пожарна безопасност на машините с които се работи, както и същите да се оборудват с искрогасители и необходимите пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче