Секции

27 April 2024 18:12

Чирпанско село вдига паметник на съратник на Левски

Бюст-паметник на поп Манол Коларов (1843-1918), един от сподвижниците на Васил Левски и основател на тайния революционен комитет в някогашното чирпанско село Мурсалково (днес Спасово), ще бъде открит официално на 30 май пред сградата на местното читалище „Пробуждане 1870“, съобщи каращият втория си мандат кмет Димо Нецов.

Откриването било насрочено за 3 март по повод 150-та годишнина от основаването на читалището, но заради извънредното положение отложили церемонията.

Решили да го направят за празника на селото Спасов ден, той обаче се паднал в работен ден и затова избрали съботата. Тогава ще отвори вратите си и черквата „Въведение Богородично“, за която се грижи преселник от София, и ще бъде отслужен водосвет от енорийския свещеник поп Христо.

Изработката на бюста е поверена на скулптора Камен Тонов, който е свързан със Спасово по линията на съпругата си.

Пак той ще бъде автор и на 4-метров паметник, посветен на загиналите във войните местни жители. Редом с бюста на свещеника е предвидено да бъдат поставени още два: на поборника Иван Андонов (1854-1937), който е дядо на актьора и режисьор Иван Андонов, и на някогашния народен представител и участник в Старозагорското въстание Жельо Даков. Тяхната изработка ще бъде отложена за друго време, тепърва ще се събират средства, коментира селският управник.

Той припомня, че личността на отец Манол Коларов е привличала през годините историци и изследователи. Малцина обаче знаели, че е сред основните двигатели на въоръжено въстание за съединяване на Източна Румелия и Македония към Княжество България през 1884 година.

До смъртта си през 1918 година е служил в пловдивския храм „Свети Иван Рилски“. Там има и възпоменателна плоча с надпис за него: “Будил в тъмното робство народния дух за просвета. Учител, страдалец, ратник на народната свобода. 45 години той служи на бога и с живо слово прославяше неговите истини и правда”.

Пак в Спасово е роден през 1868 г. и единственият народен певец и музикант – гъдуларят Вичо Бончев. Без никога да е ходил на училище, той е бил избран за член на Съюза на писателите през 1951 година заради изпятите и записани от писателя Димитър Осинин близо 25 000 стиха народни песни. Години след кончината му местните вдигнали в центъра скромен паметник, но през 2012 година останали неизвестни крадци задигнали бронзовия бюст, та се наложило преди две години да го направят от полимерен бетон.

430 са постоянните жители на Спасово, още около стотина имат къщи там, разказва Димо Нецов, който е и председател на тукашното читалище - юбиляр . Той се надява за празника на мегдана да се съберат всички, които милеят за родното си място за да се хванат на голямо хоро.

/Източник информация и снимка: Монитор/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“


Христо Ботев