Секции

31 May 2020 04:32

Субсидии за розите: Производителите ще бъдат компенсирани по мярка Covid-19

Розопроизводителите ще бъдат първите подкрепени по новата мярка Covid-19 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Това каза министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

В розопроизводството има голям проблем, призна Танева. Изкупните цени са ниски. До края на розобера обаче ще има различни нюанси по отношение на цените, с изключение на борсовите, смята тя. Розопроизводителите ще бъдат компенсирани за загубите въз основа на оценка на спада на цената по документи и спрямо финалните решения по мярка COVID-19.

България е поискала тази извънредна хоризонтална мярка да е в размер на 1% от ПРСР, като с националното съфинансиране това прави пакет от 51 млн. лв., припомни Танева. Крайното решение ще бъде взето от Европейската комисия и Европейския парламент. Ако остане в този размер, той ще бъде разпределен по уязвимите сектори. Към момента това са розопроизводителите, защото кампанията започна. Останалите сектори, които ще бъдат подкрепени, ще бъдат определени, след като реализират реколта.

Заради сектора е ускорено приемането на Закона за маслодайната роза. В момента от Министерството идентифицират насажденията с Роза Дамасцена и тя ще бъде подкрепена приоритетно, каза още Десислава Танева.

/Източник информация: agri.bg/

Днес Ви питаме:

През 2020 година може ли да няма тежки ПТП-та?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче