Секции

23 April 2024 11:00

Почитаме Св. св. Константин и Елена

Днес църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. 21 май е празник на нестинарите и се отбелязва като преход от пролетта към лятото. На този ден имен ден имат Константин, Елена и техните производни.

Българския народ свързва денят на Св. Константин и Елена с игрите по огън. Традицията е запазена и досега в някои райони на страната, а по много места се изпълнява като атракция за туристите. Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена е построила няколко манастира в земите, където е живял Иисус Христос, открила е и кръста, на който е бил разпнат Божият син. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.

Този ден е свързан и с друг обичай. В по-голямата част от българската етнотеритория на този ден моми и момци връзват люлки и се люлеят. Вярва се, че харесаната на 21 май мома ще бъде добра домакиня и ще роди много момчета. На курбана се събира цялото село, а именниците посрещат гости.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче