Секции

01 October 2020 07:16

Положителна тенденция: Трети пореден ден у нас оздравелите са повече от заразените

Положителна тенденция. За трети пореден ден у нас броят на оздравелите от COVID-19 е повече от този на заразените. Излекувани са 727, отчетоха от Националния оперативен щаб.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб:

„Ние продължаваме да обявяваме за излекувани случаи след отрицателен ПСР. България може да си го позволи заради малкия брой заразени и ние препоръчахме на РЗИ и МЗ да бъдем сигурни заради това че този вирус все още остава неизвестен и все още не може да се твърди, че след определен период от време, дори и след откриване на РНК на вируса – той не е заразен. Ние не го споделяме това нещо“.

Междувременно от Българската болнична асоциация настояват всички пациенти за планови операции да бъдат тествани, като ПСР изследванията за коронавирус при прием в болниците да се плащат от здравното министерство.

адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация:

„Изключително важно е болниците да бъдат място, в което болните се чувстват сигурни. След възстановяване на плановия прием, ще започне и възстановяване на пациентите, които имат нужда от планови операции. Тук възниква въпросът – след като на всички останали обществени места се поставят ограничения за контакт – как в болниците ние приемаме хора, след като не сме сигурни,че те не са носители. Това че пациентът няма симптоми днес, не означава, че утре те няма да се проявят“.

За последните 24 часа броят на новозаразените е 39, като с тях общият брой инфектирани достигнаха 2331. Активните области са 9, като София остава основно огнище на заразата с най-голям брой нови случаи за денонощието – 14, следвана от Пазарджик с 10 случая, Ямбол 5, Видин 3, Благоевград и Разград с по 2, Велико Търново, Кюстендил и Ловеч – с по 1. За последното денонощие има и четири смъртни случая.

ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб:

„И четиримата са мъже – на 79 години в Благоевград, на 75 години в Пазарджик, още един на 75 години от Пазарджик и 45-годишен в Ямбол“.

Заразените медицински лица са общо 248, като за денонощието новите случаи са 2 – на медицинска сестра и лекар от София.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Културен афиш
Изтегли си късметче