Секции

26 April 2024 17:16

Учени: Коронавирусът „изчезва“ твърде бързо, има 50% шанс ваксините да проработят

Има само 50% шанс ваксината срещу новия коронавирус, разработвана от Оксфордския университет, да проработи, защото случаите на заразени в Обединеното кралство намаляват бързо, предупреди един от учените, участващ в процеса.

Институт Дженър към Оксфордския университет и Групата за ваксини започна разработването на ваксина за COVID-19 през януари, използвайки проби от шимпанзета. Но с намаляването всеки ден на броя на случаите на коронавирус в страната, може да не останат достатъчно хора, които да бъдат тествани с новата ваксина, казва директорът на институт Дженър проф. Ейдриън Хил.

„Това е битка срещу бързото изчезване на вируса и срещу времето. Казахме по-рано през годината, че има 80% шанс за създаване на ефективна ваксина до септември. Но в сегашния момент шансът да получим резултат е 50%. Намираме се в странна позиция да искаме COVID-19 да остане поне още малко“, споделя Хил пред „Сънди телеграф“.

В събота 282-ма души са починали от вируса във Великобритания – в болници, домове за грижи и сред населението. Числата падат драматично от пика на заразата, когато почти 1000 души загиваха всеки ден само в болниците.

Изпитанията на ваксината, официално наречена Чадокс1 nCoV-19, започнаха със 160 здрави доброволци на възраст от 18 до 55 години. Изследването ще премине скоро във втора и трета фаза, които ще включват 10 260 души с разширяване на възрастовата граница на участниците, като ще бъдат обхванати деца и възрастни хора. Но ако липсват достатъчно хора, които да хванат вируса, учените няма да съберат достатъчно доказателства за ефективността на ваксината и да я пуснат за масово производство.

Чадокс1 nCoV-19 е направена от Чадокс1, отслабена версия на вируса на обикновената настинка (аденовирус), който причинява инфекции при шимпанзетата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче