Секции

16 July 2020 17:06

Общинските приходи са намалели с над 40 на сто за два месеца

Общинските приходи са намалели с повече от 40 на сто за периода 1 март - 30 април. Това показва проучване, проведено от Националното сдружение на общините, за отражението на кризата с Covid-19 върху общинските бюджети.

В проучването са участвали 217 общини, взети са под внимание собствените приходи и направените разходи за периода, в това число и непредвидените, свързани с противоепидемичните мерки.

Изследването прави съпоставка на данните спрямо същия период на миналата година.

Изводите - постъпленията от собствени приходи на общините намаляват с над 40 процента, като при данъчните приходи този срив е с 45 на сто.

Загубите на собствени приходи за периода на извънредното положение са близо 160 милиона лева, като се очаква до края на май да надхвърлят 200 милиона.

Разходите за непланирани дейности за изпълнение на препоръките на здравните власти надхвърлят 6 милиона лева, като към края на юни се очаква да достигнат 18 милиона.

Данните показват тенденция на формиране на траен дефицит в общинските бюджети в резултат на извънредното положение, който към края на май се очаква да надхвърли 77 милиона.

Вероятността за преодоляване на този дефицит до края на годината е минимална, прогнозират от Сдружението на общините и допълват, че се полагат огромни усилия за запазване на заетостта в общинските предприятия и дружества.

/Източник: БНР; снимка: интернет/

Днес Ви питаме:

Ще почивате ли през лятото на родното Черноморие?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче