Секции

26 April 2024 22:23

Венецуела увеличава цените на бензина от юни

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви повишаване на цените на бензина, след като повече от две десетилетия горивото на практика бе субсидирано от държавата и се продаваше за центове. Автомобилистите и мотористите ще имат право да зареждат съобразно месечни квоти, а над тях бензинът ще се плаща по международни индексирани цени. Планът на Мадуро бе анонсиран, след като САЩ заплашиха да спрат доставките на бензин от Иран за Венецуела. Шофьорите на автомобили ще имат право да зареждат до 120 литра бензин на месец на цена от 5000 боливара (около 2.5 цента) за литър, докато за мотористите това количество е 60 литра за месец.

Николас Мадуро – президент на Венецуела:

„Уредили сме 200 бензиностанции да продават свободно този супер премиум продукт на международни цени в петровалута – механизмът ще бъде достъпен с карти, а цената ще бъде 50 цента за литър“.

Въпреки увеличението, резервоарът на едно превозно средство ще може да бъде зареден за около 1 долар благодарение на държавната субсидия. Венецуела, която притежава най-големите залежи на суров петрол в света, страда от най-големия си недостиг на бензин в съвременната история заради почти пълния колапс на рафинериите си, които преработват петрола. Бензинът ще продължи да бъде субсидиран за всички видове обществен транспорт и товарните камиони, увери Николас Мадуро.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче