Секции

19 March 2024 07:45

За трети път Сопот бе домакин на национална научна конференция „Детето, децата, детството“

За трети път Сопот бе домакин на национална научна конференция „Детето, децата, детството“ (Етнокултурни аспекти), в която взеха участие представители на Българската академия на науката, университети, училища, музеи от цялата страна. Във връзка с обявената извънредна епидемиологична обстановка, тазгодишното събитие се състоя онлайн. Конференцията бе посветена на 170 години от рождението на Иван Вазов и 85 години къща музей „Иван Вазов”.

„В месеците на извънредно положение заради разпространението на Covid-19, обстановката в страната имаше съвършено друг характер. Ние бяхме поставени и още сме в обстановка на ежедневен натиск, психологическо напрежение и опити за справяне със съвършено непознато предизвикателство. Никой не беше подготвен за това, което се случи... и продължава да се случва. Смятам, че е изключително важно да чуем мненията на учените, свързани с новата реалност – дистанционното обучение на децата ни, детските страхове и тревоги, опитите да се проследи детството в извънредна ситуация. По този начин ние ще успеем да бъдем ефективни и полезни, затова и избрахме конференцията да се състои и през тази година, макар и виртуално. Всички ние сме обединени от желанието да допринесем за разбирането на сложния и динамичен свят на човека. Музеят е нашето отвореното пространство за безгранично познание!“, каза при откриването д-р Борислава Петрова – директор на къща музей „Иван Вазов“ в Сопот. Приветствие поднесе Деян Дойнов – кмет на Община Сопот, както и научният ръководител на конференцията проф. д.н.к. Маргарита Карамихова – председател на Център за етнология и културна антропология към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

Над 20 учени дискутираха върху ползите и проблемите на онлайн обучението, детството по време на пандемия през XXI век и уроците на традицията в процеси на оцеляване. По време на събитието бе представен и сборникът „Градиво за изследване на детето, децата, детството“, съдържащ докладите от първата научна конференция, посветена на детството. Организатори на научния форум са къща музей „Иван Вазов“ – Сопот и Център по етнология и културна антропология към Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“.

/Снимка 1: Борислава Петрова/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Доближиш едно добро до друго толкова плътно, че между тях да не остане ни най-малка междина – това наричам да се наслаждаваш на живота.


Марк Аврелий