Секции

27 April 2024 03:07

Площадът пред „Нотр Дам“ отново отворен за посетители

Едно дълго чакано събитие за парижани и гости на града вече е факт. Площадът пред един от символите на френската столица – катедралата Нотър дам отново отвори за посетители. Това се случва месеци след пожара, който унищожи покрива на ценната реликва.

Площадът пред „Нотр Дам“, който остана затворен повече от година след пожара, който частично разруши катедралата, отново е отворен за посетители. Основната причина, която възпрепятстваше достъпа на парижани и посетители до площада, беше оловното замърсяване, регистрирано след опожаряването. Нивото на концентрация на олово в района около катедралата и в близките сгради понякога надвишаваше допустимите стойности няколко пъти. Това изискваше сложен процес на почистване, по време на който специално се обработваха пейки, улични лампи и почва. Властите на Париж, епископството и компанията, участващи в опазването и възстановяването на катедралата „Нотр Дам“, приветстват отварянето на площада, разрешението за което е издадено от префекта на полицията след положителното решение на регионалната агенция по здравеопазването на 29 май, се казва в съобщение на кмета на Париж.

Валери Лот, парижанка:

„Много съм развълнувана, защото го чакаме дълго време. В крайна сметка тук е легендарно място. Това е голяма радост за всички и добър знак за надежда, не само за вярващите! „Нотр Дам“ е нашият символ.“

Най-големият пожар в историята на катедралата „Нотр Дам“ избухна на 15 април 2019 г. Кулата на катедралата се срути, а носещата конструкция беше обгърната от огън. Според пожарникарите структурата на „Нотр Дам“ и основните произведения на изкуството, съхранявани в катедралата, са оцелели. Прокуратурата на Париж изключва версията за умишлен палеж. Потенциални причини за пожара са неугасена цигара или проблеми с електричеството.

Френският президент Еманюел Макрон обяви амбициозна план за възстановяване на „Нотр Дам“ след пет години, въпреки че много експерти смятат, че реконструкцията ще отнеме 10-15 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче